#STOPTTIP

Avui us vull presentar dos grans problemes que ens amenacen des de les ombres, dues amenaces que venen de la mà i poden fer molt mal a la nostra societat. Estic parlant del TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions) i les desastroses conseqüències que aquest portaria amb ell, centrant-nos avui en l’entrada de la dieta americana a Europa. Em direu que perquè em centro en la dieta americana, que el TTIP té molts altres efectes negatius si s’arriba a aprovar i, que el menjar hauria de ser una de les últimes en la llista de importància. Però la veritat és que si aquesta dieta entra a Europa, l’economia, la salut i el medi ambient d’Europa i tot el món empitjoraran radicalment.
Tots coneixem el que és la dieta americana, una alimentació basada en el fast food, les begudes carbonatades i, sobretot una gran quantitat de carns i derivats animals en tots els àpats del dia. Una dieta molt menys equilibrada que la nostra mediterrània, explicant els grans índex d’obesitat i malalties del cor, càncers de còlon i problemes arterials. El que no coneixem o no tenim tant present és la industria que produeix aquests aliments, una industria càrnica i làctica molt menys regulada que l’europea, i amb uns nivells de salubritat infinitament més baixos que els que imposem a la UE. Consumint un kg de carn picada produïda als EUA, tenim 20 vegades més possibilitats de contraure E. coli que amb un kg produït a Catalunya. El 80% de pollastres criats a nord Amèrica son potenciats amb hormones de creixement i antibiòtics, igualment un 90% de tota la producció càrnica (porcs, galls d’indi, caps de bestiar, etc...) rep antibiòtics de forma regular amb els seus àpats.
Els causants d’aquesta diferència? Els lobbys. Els grups de pressió, finançats per la indústria càrnica i làctica son tant poderoses que han obligat al congrés i al senat a desregular al màxim els estàndards de salubritat i benestar animal, reduint despeses i maximitzant benefici. Així s’han generat les grans extensions de producció càrnica intensiva que generen més deixalles i gasos d’efecte hivernacle que tot el sector transports (cotxes, trens, avions, vaixells, etc...) dels EUA. Aquí arriba el problema del TTIP, i l’amenaça mediambiental. El TTIP permetrà que les empreses nord-americanes entrin amb força a vendre a Europa, ja que en treure aranzels i fronteres comercials, el preu de la carn americana estarà per sota de la produïda a Europa. A més el TTIP no regularà la qualitat d’aquesta, i per tant en el supermercat no veurem etiquetes de qualitat ni de salubritat. Essent com som, comprant mirant el preu, caurem en la trampa i posarem en risc la nostra salut, però a més, potenciarem aquella indústria, perjudicant la nostra economia càrnica i al medi ambient.

Sí no frenem el TTIP ni eduquem en alimentació a la societat, estarem provocant que els gasos d’efecte hivernacle i el patiment animal s’elevin a cotes inacceptables, a la vegada que la nostra economia perdrà força, caient llocs de treball i petits comerciants. Això és només un sector d’aquest tractat, que vol alliberar tots els mercats, imagineu-vos les conseqüències totals si s’arriba a aprovar. Estan en joc les nostres formes de vida, la nostra economia i la nostra salut, però no podem oblidar la vida dels animals i en general la del nostre planeta. #STOPTTIP

Comentarios

Entradas populares de este blog

Els carrers

L'avís d'un imperi en implosió

L'esterilitat del debat polític actual