#STOPTTIP
Avui us
vull presentar dos grans problemes que ens amenacen des de les ombres, dues
amenaces que venen de la mà i poden fer molt mal a la nostra societat. Estic
parlant del TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions) i les
desastroses conseqüències que aquest portaria amb ell, centrant-nos avui en
l’entrada de la dieta americana a Europa. Em direu que perquè em centro en la
dieta americana, que el TTIP té molts altres efectes negatius si s’arriba a
aprovar i, que el menjar hauria de ser una de les últimes en la llista de
importància. Però la veritat és que si aquesta dieta entra a Europa,
l’economia, la salut i el medi ambient d’Europa i tot el món empitjoraran
radicalment.
Tots
coneixem el que és la dieta americana, una alimentació basada en el fast food,
les begudes carbonatades i, sobretot una gran quantitat de carns i derivats
animals en tots els àpats del dia. Una dieta molt menys equilibrada que la
nostra mediterrània, explicant els grans índex d’obesitat i malalties del cor,
càncers de còlon i problemes arterials. El que no coneixem o no tenim tant
present és la industria que produeix aquests aliments, una industria càrnica i
làctica molt menys regulada que l’europea, i amb uns nivells de salubritat
infinitament més baixos que els que imposem a la UE. Consumint un kg de carn
picada produïda als EUA, tenim 20 vegades més possibilitats de contraure E. coli
que amb un kg produït a Catalunya. El 80% de pollastres criats a nord Amèrica son potenciats amb hormones de
creixement i antibiòtics, igualment un 90% de tota la producció càrnica (porcs, galls d’indi, caps de bestiar, etc...)
rep antibiòtics de forma regular amb els seus àpats.
Els
causants d’aquesta diferència? Els lobbys. Els grups de pressió, finançats per
la indústria càrnica i làctica son tant poderoses que han obligat al congrés i
al senat a desregular al màxim els estàndards de salubritat i benestar animal,
reduint despeses i maximitzant benefici. Així s’han generat les grans
extensions de producció càrnica intensiva que generen més deixalles i gasos
d’efecte hivernacle que tot el sector transports (cotxes, trens, avions,
vaixells, etc...) dels EUA. Aquí arriba el problema del TTIP, i l’amenaça
mediambiental. El TTIP permetrà que les empreses nord-americanes entrin amb
força a vendre a Europa, ja que en treure aranzels i fronteres comercials, el
preu de la carn americana estarà per sota de la produïda a Europa. A més el
TTIP no regularà la qualitat d’aquesta, i per tant en el supermercat no veurem
etiquetes de qualitat ni de salubritat. Essent com som, comprant mirant el preu,
caurem en la trampa i posarem en risc la nostra salut, però a més, potenciarem
aquella indústria, perjudicant la nostra economia càrnica i al medi ambient.
Sí no frenem el TTIP ni eduquem en alimentació a
la societat, estarem provocant que els gasos d’efecte hivernacle i el patiment
animal s’elevin a cotes inacceptables, a la vegada que la nostra economia
perdrà força, caient llocs de treball i petits comerciants. Això és només un
sector d’aquest tractat, que vol alliberar tots els mercats, imagineu-vos les
conseqüències totals si s’arriba a aprovar. Estan en joc les nostres formes de
vida, la nostra economia i la nostra salut, però no podem oblidar la vida dels
animals i en general la del nostre planeta. #STOPTTIP
Comentarios
Publicar un comentario